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Cet espace est dédié à la discussion autour des aliments fermentés, le microbiote et autres aspects qui puisse tenir à coeur notre communauté.

Plus d’articles à venir!

Loss in diversity

The decline of microbial diversity The richness of our gut microbiome depends on the quality of our diet. A diet poor in “food” for these microorganisms, typically fibers or other fermentable carbohydrates, automatically leads to a decrease in microbial diversity. By taking advantage of the decline of certain populations of microorganisms, others will take over and proliferate more. When this situation becomes chronic, we speak of dysbiosis, or disruption of the microbial ecosystem. On the other hand, if our microbial

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January 25, 2023

Christmas

Christmas and in-laws, gut implications A study could confirm the beliefs about your second half’s family… Just like every December, the end-of-year holidays are a terrain of important decisions concerning our physical and mental integrity. Many have to divide the days between family, friends, and in-laws. What effect could all this have on our microbiome? The question may seem strange, even senseless, but scientists have looked into it with a serious and small study. The question we might ask is

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January 25, 2023

Bugs & Sports

Exercise and gut bacteria: a dynamic duo for a healthier you Exercise has long been known to have a wide range of beneficial effects for our mental and physical health, but have you ever wondered what’s really going on in your body when you’re breaking a sweat? Well, a recent study has uncovered a gut-brain connection that may hold the key to understanding why some people just can’t seem to get enough of that runner’s high. The study, conducted on

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January 25, 2023

Microbes et motivation

Le sport on aime, ou on aime pas… Est-ce vraiment ainsi? Faire du sport, en tout cas de l’exercice c’est important pour notre santé, aussi bien physique que psychologique, ça on le sait bien. Différentes réactions chimiques se succèdent dans notre corps et cerveau pendant et après l’effort physique, ce qui explique cette sensation de bien-être général après une session d’exercice. Je ne parle bien sûr pas des courbatures les jours qui suivent une remise au sport! Ça fait partie

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January 25, 2023

Noël en famille ou pas, attention microbiote!

Chaque année la même chose Une étude pourrait confirmer les croyances sur la famille de votre douce moitié… Comme chaque année, les fêtes de fin d’années sont terrain de décisions importantes quant à notre intégrité physique et mentale. Nombreux doivent se partager les jours entre famille, amis et belle-famille. Quel effet pourrait bien avoir tout cela sur notre microbiote? La question peut paraître étrange, voire sans sens, mais des scientifiques se sont penchés dessus avec une étude sérieuse, et petite. 

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December 15, 2022

Le déclin de diversité du microbiote

Le déclin de diversité du microbiote La richesse de notre microbiote intestinal dépend de la qualité de notre diète. Une diète pauvre en “aliments” pour ces microorganismes, typiquement des fibres ou autres carbohydrates fermentescibles (pouvant être fermentés), amène machinalement à une diminution de la diversité microbienne. En profitant du déclin de certaines populations de microorganismes, d’autres vont prendre le dessus et proliférer plus. Quand cette situation devient chronique, on parle de dysbiose, ou dérèglement de l’écosystème microbien. Au contraire, si

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December 8, 2022

Why fermenting?

Why fermenting? Fermentation is probably one of the oldest biological tricks Hominids have taken advantage of. In a nutshell, fermentation is a enzymatic process by which microorganisms —usually yeasts and lactic acid bacteria— will change the properties of a product. This chemical transformation has several benefits for us Humans, pretty much like if we had evolved for it (wait… have we?). Ok, let’s take a few steps back. Roughly 10Ma years ago when Hominids (great apes and Homo taxa) came

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November 29, 2022
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